1 March, 2023

Czego nie można jeść przy cukrzycy?

Uznawana za chorobę cywilizacyjną, czyli taką, która wraz z rozwojem cywilizacji dotyka coraz większą grupę osób. Cukrzyca typu II, bo właśnie o niej mowa, w ostatnich czasach zaczyna być problemem coraz większej części społeczeństwa.

autor artykułu

Hrabia

Uznawana za chorobę cywilizacyjną, czyli taką, która wraz z rozwojem cywilizacji dotyka coraz większą grupę osób. Cukrzyca typu II, bo właśnie o niej mowa, w ostatnich czasach zaczyna być problemem coraz większej części społeczeństwa. Jest niezwykle niebezpieczna.

W początkowym etapie występowania nie daje żadnych objawów, pozostaje więc nierozpoznana i nieleczona. A gdy już się ujawni, okazuje się, że w znacznym stopniu negatywnie oddziaływała na ludzki organizm, siejąc w nim spustoszenie. Czym jest cukrzyca typu II? Jak wpływa na stan ludzkiego organizmu? Jaką dietę stosować, gdy na nią cierpimy?

Czym jest cukrzyca typu II?

Tak jak zostało to już wspomniane, cukrzyca typu 2 należy do grupy chorób cywilizacyjnych. Powodem jej występowania jest problem z produkcją insuliny przez organizm albo występowanie oporności komórek na jej działanie. Insulina to hormon, którego głównym zadaniem jest obniżanie poziomu cukru we krwi. Występowanie niedoboru insuliny lub zmniejszenie wrażliwości komórek na jej działanie prowadzi do występowania hiperglikemii.

Hiperglikemia to stan charakteryzujący się występowaniem podwyższonego poziomu cukru we krwi. Długo utrzymujący się stan hiperglikemii prowadzi do uszkodzenia narządów wewnętrznych. W szczególności narażone są tu oczy, nerki, nerwy, serce i naczynia krwionośne. Cukrzyca typu 2 zazwyczaj ujawnia się u osób w dojrzałym wieku. Coraz częściej rozpoznawana jest jednak u młodych osób.

Hormony trzustki w cukrzycy

Trzustka produkuje dwa rodzaje hormonów: insulinę i glukagon. Poruszając temat cukrzycy typu 2, należy skupić się na tym, jaką rolę w organizmie człowieka odgrywa insulina. Insulina to hormon, który wydzielany jest przez organizm jako odpowiedź na wzrost stężenia glukozy we krwi. Jej głównym zadaniem jest obniżenie jej stężenia. Zapobiega to występowaniu hiperglikemii.

W przypadku występowania cukrzycy typu 2 dochodzi do pewnych zaburzeń. Dotyczą one albo produkcji insuliny, albo jej transportu z krwi do komórek. Może to być powodem występowania insulinooporności. Trzustka w tym przypadku nie reaguje odpowiednio na zbyt wysokie stężenie cukru. Nie produkuje insuliny lub produkuje w zbyt małej ilości. I tu należy przyjrzeć się szerzej węglowodanom, bo to właśnie one w głównej mierze stanowią źródło energii dla organizmu. W momencie ich trawienia rozbijane są na cukry proste do postaci glukozy po to, aby za sprawą insuliny trafić do komórek i dostarczyć im potrzebną energię.

Produkcja insuliny rozpoczyna się po spożyciu posiłku. Zastanawiając się nad tym, czego nie można jeść przy cukrzycy, w pierwszej kolejności należy nauczyć się, które węglowodany są dobre dla naszego organizmu. Trawienie dobrych węglowodanów odbywa się bowiem w sposób powolny, co sprzyja produkowaniu przez trzustkę odpowiedniego poziomu insuliny. Niedobór produkcji insuliny przez trzustkę prowadzi do występowania cukrzycy typu 2.

Dieta w cukrzycy — główne założenia

Odpowiednio dobrana dieta to połowa sukcesu w walce z cukrzycą. Głównym celem diety osób zmagających się z tą chorobą jest stabilizacja gospodarki węglowodanowej. Trawione przez organizm węglowodany są bowiem źródłem wyrzutu glukozy do krwi. A w przypadku zaburzeń dotyczących produkcji insuliny bądź jej transportu wraz z krwią do komórek zła dieta może powodować nasilenie objawów, co w konsekwencji może negatywnie wpływać na organizm.

Warto również zadbać o odpowiedni poziom spożywanych przez nas tłuszczy. W przypadku cukrzycy szczególnie ważne jest, utrzymanie prawidłowej masy ciała. Więc co jeść a czego unikać przy cukrzycy?

Nie istnieje jeden rodzaj diety, który będzie idealny dla każdego cukrzyka. Każda osoba chorująca na cukrzyce powinna mieć indywidualnie dostosowany plan żywieniowy do jej potrzeb. Należy układać go, biorąc pod uwagę kilka podstawowych czynników np. przyjmowane leki, współistniejące choroby oraz wzrost, wagę i tryb życia.

Czego unikać w diecie cukrzycowej?

Istnieje kilka podstawowych założeń mówiących o tym, czego nie jeść w cukrzycy. W diecie cukrzyka należy ograniczyć spożywanie cukrów prostych oraz tłuszczów, szczególnie tych pochodzenia zwierzęcego. Należy również świadomie unikać, a najlepiej znacząco ograniczać spożywanie słodyczy oraz alkoholu. Podając rozważaniu zagadnienie: cukrzyca czego nie jeść? Warto wiedzieć, że osoby z cukrzycą powinny również unikać podjadania pomiędzy posiłkami. W diecie osób cierpiących na tę chorobę kategorycznie zabronione jest również występowanie produktów, które mają wysoki indeks glikemiczny.

W tym przypadku ważne jest również nie tylko to, jaki produkt jemy, ale również jak powinien być on przygotowany. Cierpiąc na cukrzycę warto, aby spożywane przez nas produkty nie były wysoko przetworzone. Co więcej, osoby zmagające się z cukrzycą powinny unikać produktów poddanych długiej obróbce termicznej.

Produkty z niskim IG

Dieta osób zmagających się z cukrzycą w głównej mierze powinna opierać się na posiłkach, w których skład wchodzą produkty o niskim indeksie glikemicznym. Produkty o niskim indeksie glikemicznym to takie, którego IG jest niższe, niż 50. Należące do tej grupy produkty, są trawione w sposób powolny. Taki sposób trawienia zapobiega nagłemu wzrostu glukozy w krwi. Jakie produkty należą do tej grupy?

  • nabiał: jogurty, kefiry, twaróg;

  • chude mięso i ryby: drób, cielęcina, wołowina, dorsz, sandacz,

  • produkty pełnoziarniste: pieczywo razowe, ryż, gruboziarnista kasza;

  • warzywa: pomidor, fasolka szparagowa, rzodkiew, szparagi, marchew, cebula, sałata, szpinak, cukinia, kalafior;

  • owoce: grejpfrut, winogrona, truskawki, maliny;

  • tłuszcze roślinne: olej, oliwa z oliwek,

  • orzechy oraz nasiona;

  • niesłodzone napoje: kawa, herbata, woda.

Produkty z wysokim IG

Zastanawiając się nad tym, czego nie jeść przy cukrzycy, nie można zapomnieć o produktach o wysokim wskaźniku glikemicznym. Wysoki wskaźnik glikemiczny posiadają produkty, których IG wynosi powyżej 70. to IG >70. Takie produkty w przypadku chorych na cukrzycę typu 2 i osób chorujących na insulinooporność są kategorycznie zabronione. Powodują one bowiem nagły skok glukozy we krwi.

W szczególności należą do nich fast foody oraz wysoko przetworzone produkty. A także produkty z wysoką zawartością cukru w składzie. Cukrzyca typu 2 czego nie jeść:

  • nabiał: sery topione i pleśniowe, tłuste mleko, śmietana;

  • tłuste produkty mięsne i rybne: wyroby smażone na tłuszczu, pasztet, wątróbka, parówki;

  • produkty na bazie mąki pszennej;

  • warzywa konserwowe: kukurydza, groszek;

  • warzywa gotowane: marchew, buraki, ziemniaki;

  • tłuszcze zwierzęce: smalec, margaryna;

  • owoce: dojrzałe banany, owoce kandyzowane;

  • słodycze;

  • napoje słodzone i gazowane oraz alkohol.