22 November, 2022

Produkty, które powodują ból brzucha

Ból brzucha to powszechna dolegliwość, która najczęściej wiąże się z problemami trawiennymi. Mowa tu kłopotach żołądkowych czy jelitowych. Kolejne objawy to pieczenie w przełyku czy mdłości.

autor artykułu

Hrabia

Ból brzucha to powszechna dolegliwość, która najczęściej wiąże się z problemami trawiennymi. Mowa tu kłopotach żołądkowych czy jelitowych. Kolejne objawy to pieczenie w przełyku czy mdłości.

Osoby, którym doskwierają dolegliwości, zastanawiają się, czy istnieją domowe sposoby na ból żołądka? Tak, wystarczy unikać spożywania produktów, które mogą nasilić problemy. Których potraw warto unikać? Jakie są przyczyny występowania bólu brzucha oraz co zrobić, aby ból brzucha nie był dla nas tak dotkliwy?

Jeśli doskwierają nam silne bóle żołądka, czy skurczowe bóle brzucha warto zastosować dietę lekkostrawną i unikać spożywania produktów drażniących żołądek. Co można jeść, a czego należy unikać?

W naszym poradniku znajdziesz kilka sposobów na częste bóle brzucha. Sprawdź, jak uniknąć przykrych dolegliwości i cieszyć się komfortem życia na co dzień.

Przyczyny bólu brzucha

Przyczyn występowania bólu brzucha jest wiele. Najczęściej problemem jest niewłaściwa dieta czy stany zapalne. Niekiedy to również objaw alergii pokarmowej. Kolejną przyczyną występowania bólu brzucha może być neuropatia, która jest skutkiem przewlekłego stresu.

Przyczyn występowania bólu brzucha jest wiele. Najczęściej problemem jest niewłaściwa dieta czy stany zapalne. Niekiedy to również objaw alergii pokarmowej. Kolejną przyczyną występowania bólu brzucha może być neuropatia, która jest skutkiem przewlekłego stresu.

Ból brzucha może dotyczyć zarówno dzieci, jak i osób dorosłych. Dość często ból żołądka po jedzeniu występuje wskutek zatrucia pokarmowego. Może sugerować to występujące rozwolnienie po jedzeniu. Czasami przyczynę stanowi przejedzenie albo niewłaściwa dieta. Takie objawy nie są zagrożeniem dla naszego zdrowia. Ból ten, choć intensywny występuje sporadycznie i szybko znika.

Przewlekle występujący ból brzucha może być jednak objawem jakiejś choroby. Do dość częstych schorzeń należy refluksowe zapalenie przełyku lub zespół jelita drażliwego.

Bóle w dole brzucha mogą być u kobiet objawem rozpoczęcia miesiączki. Podobny ból brzucha do bólów menstruacyjnych, jednak występujący po prawej stronie, może sugerować występowania stanu zapalnego wyrostka robaczkowego. Taki stan wymaga bardzo szybkiej pomocy lekarskiej.

Niezależnie jednak od powodu występowania, warto znać odpowiedź na pytanie – co pomaga na ból brzucha?

Produkty, które szczególnie drażnią żołądek

Bez względu na źródło występowania, ból brzucha zmusza nas do przyjrzenia się temu, jak wygląda nasza dieta. Istnieją bowiem produkty, po których spożyciu nasilają się objawy związane z bólem brzucha. Niektóre produkty będą korzystnie wpływać na nasz żołądek i jelita, inne natomiast, ten ból brzucha wywołują. Jakie to produkty? Co należy wyeliminować z diety, aby ten niekomfortowy ból brzucha przestał nam doskwierać? O tym przeczytasz w kolejnych częściach naszego poradnika.

Tłuste jedzenie

Jedzenie tłustych, smażonych potraw może powodować szereg zaburzeń trawiennych. Zgaga, wzdęcia i bóle brzucha to tylko niektóre z nich. Objawy te są wynikiem niezdrowej diety bogatej w tłuszcze i węglowodany. Taka dieta może doprowadzić do występowania kamieni żółciowych. W takim stanie charakterystyczny jest ból promieniujący do łopatki i rozszerzający się na prawe podbrzusze.

Warto więc zwrócić uwagę na to, co znajduje się na naszym talerzu i przestrzegać zasad zdrowego odżywiania, aby uniknąć występowania nieprzyjemnych dolegliwości. Tłuste jedzenie to także powód występowania częstych niestrawności.

Produkty przetworzone

Mówiąc o żywności, często mamy na myśli produkty wysoko przetworzone. To takie produkty, w których składzie nie brakuje środków barwiących, wzmacniaczy smaku, emulgatorów, zagęszczaczy, konserwantów czy stabilizatorów. Niestety, na tym nie koniec.

W tych produktach często występuje także syrop glukozowo-fruktozowy, sól i przeróżne ulepszacze z serii E. Występują tu również duże ilości kwasów tłuszczowych trans. Produkty przetworzone z tak zróżnicowanym składem nie mogą dobrze działać na nasz organizm.

Dieta bogata w wysokoprzetworzone produkty może przyczynić się do powstania wielu chorób. Szczególnie tych, dotyczących układu pokarmowego oraz układu sercowo-naczyniowego. Dodatkowo produkty te mogą wpłynąć na nasz metabolizm i zaburzyć procesy trawienne. Duża obecność cukru w diecie wywołuje stany zapalne w naszym organizmie. Zwiększa to ryzyko występowania infekcji, a także innych chorób. Co więcej, produkty te powodują ryzyko nadwagi, a co za tym idzie – otyłości.

Dieta w produkty wysoko przetworzone bardzo często wywołuje bóle brzucha i inne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Dlatego warto unikać niezdrowych składników i podejmować świadome decyzje zakupowe. Jeżeli trudno Ci samodzielnie ustalić prawidłową dietę, dobrze jest skontaktować się ze specjalistą.

Laktoza

Kolejnym produktem, który może mieć negatywny wpływ na układ pokarmowy, jest laktoza. To cukier występujący w mleku. Laktoza jest trawiona przez produkowany w naszym organizmie enzym, czyli laktazę. Ta doprowadza do rozpadu laktozy na dwa cukry proste znane pod nazwą galaktoza i glukoza. Taki rozpad laktozy ułatwia jej przyswojenie w jelicie cienkim, skąd następnie trafia do krwiobiegu.

W momencie, gdy dochodzi do pewnych zaburzeń, wpływających na trawienie laktozy, na przykład, gdy nasz organizm wytwarza zbyt małą ilość enzymu odpowiedzialnego za jej rozpad, może dojść do różnego rodzaju objawów ze strony układu pokarmowego i nie tylko.

Zjawisko to nazywane jest nietolerancją laktozy i często mylona jest z alergią na mleko krowie, a dokładniej na białko występujące w jego składzie. Nietolerancja laktozy często objawia się silnymi bólami brzucha po zjedzeniu produktów mlecznych, biegunkami, wzdęciami, uczuciem pełności, mdłościami, a nawet wymiotami.

Alkohol

Etanol i jego metabolity są toksyczne dla ludzkiego organizmu. Związki zawarte w alkoholu, powodują wymioty i biegunkę, a także bóle brzucha. Częste picie znacznie obniża funkcję ochronną żołądka. Jednocześnie pobudza go i mobilizuje do produkcji zwiększonej ilości kwasu.

Alkohol może być więc przyczyną podrażnienia błony śluzowej przewodu pokarmowego. Kwaśna treść żołądka uszkadza jego ściany, gdyż nie są one odpowiednio chronione. W konsekwencji może dojść nawet do zapalenia żołądka. Osoby wrażliwe na alkohol powinny powstrzymać się od picia nawet niewielkiej ilości. Częste spożywanie alkoholu w różnych postaciach może być przyczyną występowania choroby wrzodowej.

Czasami dochodzi również do sytuacji, gdzie alkohol spożywany jest w towarzystwie ciężkostrawnych, tłustych lub wysoko przetworzonych posiłków. Może to wpłynąć na przeciążenie układu pokarmowego oraz liczne niestrawności.

Zmian nawyków żywieniowych to podstawa

Podstawą walki z bólem brzucha, jest odpowiednia dieta. Zmiana nawyków odżywiania to w tym przypadku gwarancja sukcesu.

Mówiąc „odpowiednia dieta”, mamy na myśli ograniczenie spożywania substancji, które pobudzają żołądek do wytwarzania zwiększonej ilości soków trawiennych. Ważne jest jednak nie tylko to, co jemy, ale również jak jemy. Odpowiednia jakość i ilość składników dostarczanych do organizmu, pozwoli Ci cieszyć się dobrym zdrowiem przez długie lata.

Podstawą jest spożywanie pięciu do sześciu posiłków dziennie. Ważne jest, aby były one niezbyt duże, częste i regularne, a przerwy między nimi nie dłuższe niż 3-4 godziny. Jeśli objawy nie ustępują lub można zauważyć ich nasilenie, warto rozważyć spożywanie jeszcze mniejszych posiłków co dwie godziny.

Kolacja powinna być spożywana co najmniej trzy godziny przed spa. To ważne. Nasz organizm musi strawić jedzenie dość wcześniej, aby nie obciążać układu trawiennego w nocy.

Oczywiście dieta lekkostrawna to taka, która nie obciąża żołądka. Zdecydowanie lepiej spożywać potrawy duszone, gotowane i przygotowywane na parze, niż te smażone. W ten sposób znacznie ograniczysz ilość niezdrowych tłuszczów w daniach. Nie należy zapominać również o odpowiednim nawodnieniu organizmu. Do picia zaleca się stosować wodę. Najlepiej niegazowaną.

Pamiętaj, że osoby, którym doskwierają problemy ze strony układu pokarmowego, powinny jeść powoli i spokojnie. Każdy spożywany przez te osoby kęs musi być dokładnie pogryziony. Pośpiech w tym przypadku jest niewskazany. Zbyt szybkie jedzenie bardzo obciąża żołądek i zwiększa ból. Ponadto sprzyja połykaniu w dużej ilości powietrza, co może wywoływać wzdęcia.

Przy problemach z żołądkiem bardzo ważne jest również unikanie używek. Mowa tu nie tylko o alkoholu, ale również tytoniu. Czynniki te wpływają nie tylko na układ pokarmowy, ale również powodują wiele innych szkód w organizmie.

Co jeść, aby nie odczuwać bólu brzucha?

W leczeniu problemów z żołądkiem i w walce z bólem brzucha oraz nieprzyjemnymi objawami im towarzyszącymi ważną rolę odgrywa właściwa dieta i zmiana stylu życia. W tym przypadku najlepiej zdecydować się na stosowanie diety lekkostrawnej.

Warto mieć na uwadze również to, że dieta przy problemach żołądkowych powinna być bogata w produkty zbożowe, takie jak jasne pieczywo, ryż, makaron i kasze. W przypadku zwalczania dolegliwości ze strony układu pokarmowego warto ograniczyć spożywanie błonnika.

W diecie na ból brzucha nie należy jednak zapominać o produktach mlecznych. Świetnie sprawdzą się w tym przypadku kefiry, jogurty naturalne, słodkie zsiadłe mleko, niskotłuszczowe lub półtłuste twarogi oraz serki homogenizowane. Produkty te pozytywnie wpływają na występowanie pożądanych i zdrowych dla organizmu bakterii w jelitach. Odbudowanie flory bakteryjnej jelit i dbanie o utrzymanie jej na właściwym poziomie jest ważne w przypadku walki z dolegliwościami żołądkowymi. Jednak jest to rada dla osób, które nie mają problemów z nietolerancją laktozy.

Osoby cierpiące na bóle brzucha powinny jeść chude mięso (indyk, kurczak, cielęcina), wysokiej jakości wędliny i ryby oraz dania raczej gotowane i pieczone niż smażone. Na ból brzucha pomaga również unikanie spożywania tłustych mięs.

Osoby cierpiące na częste bóle brzucha powinny wykluczyć z diety lub ograniczyć do minimum spożywanie takich produktów jak niektóre warzywa: w tym cebula, szparagi, karczochy, fasola, pomidory i produkty pomidorowe. Kwaśne owoce, czyli owoce cytrusowe — grejpfrut, mandarynki, cytryny, pomarańcze. Ostre przyprawy np. papryka, chili, pieprz, curry.

Ponadto należy unikać spożywania napoi takich jak, czarna herbata, kawa, napoje gazowane i oczywiście alkohol. Wystarczy więc pamiętać o kilku prostych zasadach, aby zadbać o zdrowie. Zdrowa dieta wcale nie musi być trudna. To kwestia pozytywnych nawyków.