Witaminy to substancje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu a ich odpowiednia podaż do organizmu gwarantuje jego dobry stan. Do pierwszych odkrytych witamin na świecie zaliczamy witaminy z grupy B.
Witaminy to substancje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu a ich odpowiednia podaż do organizmu gwarantuje jego dobry stan. Do pierwszych odkrytych witamin na świecie zaliczamy witaminy z grupy B. Witamina z grypy B to bardzo rozpowszechnione w przyrodzie witaminy, których obecność w organizmie reguluje bardzo wiele procesów w nich zachodzących.
Witaminy z grupy B odgrywają m.in. ważną rolę w wielu procesach metabolicznych zachodzących w organizmie, a także biorą one aktywny udział w syntezie kwasów nukleinowych. Co ważne, witaminy z grupy B nie są magazynowane przez organizm i muszą być dostarczane do niego regularnie. Wyjątek stanowi tu witamina B12.
Właściwy poziom witamin w organizmie można utrzymać jednakowo przy pomocy odpowiednio zbilansowanej diety, co jest zalecane, ale także przez suplementacje. Jakie konsekwencje niesie ze sobą zbyt duża podaż lub niedobór do organizmu witamin z grupy B? Jaką funkcje pełnią one w naszym organizmie?
Wyróżniamy witaminy rozpuszczalne w tłuszczach i wodzie. Do tych pierwszych zaliczamy witaminy A, D, E, K. Rodzinę witamin rozpuszczalnych w wodzie tworzą witaminy z grupy B i witamina C. Witaminy rozpuszczalne w wodzie nie kumulują się w tkankach, a ich nadmiar jest wydalany z moczem.
Dlatego nie istnieje ryzyko występowania nadmiaru tych witamin w organizmie. Z tego względu, że każdego dnia nadmiar tych witamin usuwany jest z naszego organizmu, musimy je na bieżąco uzupełniać. Najlepiej wraz z pożywieniem. Warto również wiedzieć, że niewielkie ilości witamin z grupy B są produkowane przez nasz układ pokarmowy. Ilości te są jednak niewielkie. W związku z tym są niewystarczające, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu na nie.
Witaminy z grupy B to dość duża rodzina witamin. Każda z nich ma inne właściwości, a także odmienne skutki niedoboru już nadmiaru w organizmie. Niektóre z nich są bardziej znaczące, a inne mniej istotne dla organizmu. Jednak wszystkie witaminy z grupy B mają wiele cech wspólnych. Z tego względu często są określane jako kompleks witamin B. Dzieje się tak, ponieważ biorąc pod uwagę niektóre aspekty, oddziałują na organizm w podobny sposób.
Do ich wspólnych cech można zaliczyć to, że warunkują prawidłowy rozwój i funkcjonowanie układu nerwowego, a także regulują przemiany metaboliczne zachodzące w organizmie. Należy pamiętać, że w celu troski o dobry stan organizmu należy zadbać o właściwą podaż całego kompleksu witamin z grupy B.
Grupę witamin B tworzy szereg związków chemicznych. W celu ich usystematyzowania ustalono ich numeryczne nazewnictwo. Pierwszą z nich jest witamina B1, zwana tiaminą. Wyróżniamy również: ryboflawinę, niacynę, cholinę, kwas pantotenowy, pirydoksynę, biotynę, kwas foliowy, kobalaminę oraz mniej znany inozytol, kwas panganowy i letril. Wszystkie witaminy należące do grupy B wraz z witaminą C tworzą rodzinę witamin rozpuszczalnych w wodzie. Można więc uznać, że jest ich naradę wiele. Poniżej umieściliśmy krótką charakterystykę witamin z grupy B.
Tiamina pomaga organizmowi przetwarzać składniki odżywcze zawarte w pożywieniu na energię potrzebną organizmowi do funkcjonowania. Reguluje metabolizm glukozy i wspiera funkcje odpornościowe. Witamina B1 wspiera również zdrowe funkcjonowanie mózgu. Dodatkowo witamina B1 pomaga w prawidłowym rozwoju osłonek mielinowych wokół nerwów.
Niedobór tej witaminy może powodować uszkodzenia nerwów. Tiamina pomaga w wytwarzaniu neuroprzekaźnika, który służy do przekazywania informacji między nerwami i mięśniami oraz do prawidłowego funkcjonowania serca. Dlatego niedobór witaminy B1 może prowadzić do dysfunkcji serca. Witaminę B1 znajdziemy w takich produktach jak: drożdże, soja, kasza gryczana, nasiona roślin strączkowych, płatki owsiane. Znajdziemy ją również w jajkach, serze białym, ziemniakach, rybach, pomidorach oraz wszelkiego rodzaju mięsie.
Witamina B2 właściwości wykazuje następujące. Wpływa na prawidłowe działanie układu nerwowego oraz układu odpornościowego. Odpowiada za dobry stan błon śluzowych. Bierze udział w powstawaniu czerwonych krwinek i krwi. Przewlekły niedobór witaminy B2 może wywoływać takie objawy jak: zmiany zapalne błony śluzowej jamy ustnej i języka, pękanie ust, wypadanie włosów, zmiany w funkcjonowaniu narządu wzroku, światłowstręt u kobiet częste infekcje pochwy. Szczególnie dobrym źródłem witaminy B są: mięso wieprzowe i drobiowe, wątróbka, ziemniaki, fasola, a także mleko i przetwory mleczne.
Witamina B3 także wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Uczestniczy również w syntezie hormonów m.in. estrogenu, progesteronu, testosteronu i insuliny. Witamina B3 wykazuje się szczególną odpornością na działanie wysokiej temperatury, tlenu i promieni UV. Główne źródło witaminy B3 to mięso, ryby, nasiona zbóż oraz roślin strączkowych, a także mleko oraz warzywa o zielonych liściach, które są jadalne. Witamina B3 znajdziemy również w kawie i herbacie, wprawdzie w niewielkich ilościach, ale jednak.
Cholina jest witaminą odgrywającą szczególnie ważną rolę w organizmie kobiety w ciąży. Ma bowiem wpływ na prawidłowy rozwój mózgu i cewy nerwowej dziecka. Znajdziemy ją w żółtkach, podrobach, nasionach roślin strączkowych, rybach, a także kiełkach pszenicy. Niedobór witaminy B4 w organizmie sprzyja rozwojowi takich chorób jak demencja i Alzheimer. Długotrwały niedobór choliny może doprowadzić do stłuszczenia się wątroby.
Witamina B5 reguluje przemiany w gospodarce energetycznej organizmu i zapobiega jego przemęczeniu. Korzystna działa na układ nerwowy. Wspiera układ pokarmowy. Przyczynia się również do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego. Witamina B5 dba o prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Wpływa również korzystnie na procesy gojenia ran. Poprawia stan włosów. Witaminę B5 znajdziemy w produktach pochodzenia zwierzęcego, pełnoziarnistych produktach zbożowych oraz nasionach roślin strączkowych.
Witamina B6 troszczy się o prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Witamina B6 jako koenzym uczestniczy w syntezie glikogenu oraz w metabolizmie węglowodanów złożonych. Odpowiednie jej spożycie zapewnia prawidłową syntezę glikogenu. Wpływa również na układ krwiotwórczy. Ponadto chroni przed rozwojem miażdżycy, a jej obecność jest niezbędna do syntezy serotoniny i adrenaliny. Doskonałym źródłem witaminy B6 jest m.in. łosoś, makrela, pstrąg tęczowy, mięso drobiowe i wieprzowe, podroby, nasiona strączkowe, czosnek, orzechy, banany.
Witamina B7 bierze udział w syntezie kwasów tłuszczowych, metabolizmie leucyny oraz odgrywa ważną rolę w glukoneogenezie. Biotyna jest ważnym składnikiem diety diabetyków. Wykazano, że biotyna przyjmowana na czczo w dużych dawkach w przypadku cukrzycy typu II obniża poziom glukozy. Ponadto biotyna wpływa również na prawidłowy wzrost i rozwój organizmu oraz dobrą kondycję skóry. Witaminę B7 znajdziemy w drożdżach piwnych, wątrobie wołowej, żółtkach, grzybach, czekoladzie.
Prawidłowy poziom witaminy B8 w organizmie zapewnia właściwe funkcjonowanie układu nerwowego. Inozytol zwiększa produkcję substancji przenoszących sygnały między komórkami nerwowymi. Ponadto, działa antydepresyjnie, ponieważ zwiększa działanie serotoniny.
Witamina B8 korzystnie wpływa na przebieg leczenia chorób ginekologicznych, chorób psychicznych, choroby Alzheimera, zespołu metabolicznego i nowotworów. Inozytol znajdziemy w produktach pełnoziarnistych, świeżych warzywach i owocach, cytrusach, orzechach. Zalecana dzienna dawka inozytolu wynosi od 500 do 2000 mg. Ilość ta zalecana jest w przypadku stosowania profilaktycznej suplementacji w celu wspomagania funkcjonowanie organizmu. W przypadku suplementacji związanej z niedoborem inozytolu, który występuje wskutek przebiegu, jakiejś choroby dawka ta powinna być znacznie wyższa. Dokładne jej dawki są jednak określane przez lekarza pod jego ścisłą kontrolą.
Kwas foliowy pełni podstawową funkcję w rozwoju komórek naszego organizmu. Jego obecność w organizmie jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu krwiotwórczego. W organizmie magazynowany jest w wątrobie. Jego suplementacja w szczególności zalecana jest kobietom w ciąży. Gdzie znajdziemy witaminę B9? Kwas foliowy znajdziemy w takich produktach jak: jarmuż, sałata, kapusta, brokuły, nasiona roślin strączkowych, owoce cytrusowe, drożdże, kefir, Niedobór witaminy B9 jest bardzo niebezpieczny dla rozwijającego się w łonie matki płodu.
Witamina B12 podobnie jak inne witaminy z grupy B bierze udział w metabolizmie tłuszczów, białek i węglowodanów. Ułatwia także podział komórek i syntezę kwasów nukleinowych DNA i RNA oraz białek biorących udział w ich budowie. Witamina B12 jest magazynowana w wątrobie i szpiku kostnym, a następnie rozprowadzana w organizmie wraz z krwią. Witaminę B12 znajdziemy w mleku i przetworach mlecznych, podrobach oraz żółtku.
Niedobór tej witaminy najczęściej stwierdza się u wegetarian. Spożywanie witaminy B12 w nadmiarze nie powoduje szkodliwych skutków. Jej nadmiar jest wydalany z moczem.
Oboczność witaminy B13 w organizmie jest potrzebna po to, aby organizm mógł prawidłowo metabolizować kwas foliowy i witaminę B12. Co ważne, witamina ta zapobiega przedwczesnemu starzeniu się, a także obniża stężenie cholesterolu we krwi. Witamina B13 wykazuje szereg korzystnych właściwości wpływających na stan wątroby. Zapobiega jej marskości i stłuszczeniu, chroni miąższ wątroby przed toksynami. Co zawiera witaminę B13? Witaminę B13 znajdziemy w warzywach korzeniowych, serwatce, kwaśnym mleku.
Witamina B15, czyli kwas pangamowy wzmacnia układ odpornościowy. Działa również korzystnie na zmniejszenie poziomu cholesterolu we krwi, rozszerza również naczynia krwionośne. Witamina B15 poprawia ukrwienie mięśni, dodatkowo przyśpiesza katabolizm kwasu mlekowego, powstającego podczas pracy mięśni. Z tego względu jej suplementacja szczególnie powinni być zainteresowani sportowcy.
Źródła witaminy B15 to: pestki dyni, ryż brązowy, sezam, drożdże.
Amigdalina, czyli witamina B17 występuje głównie w nasionach drzew owocowych. Wit B17 właściwości ma szerokie. Amigdalina wykazuje szereg pozytywnych właściwości na funkcjonowanie organizmu. Pozytywnie wpływa na działanie układu krwionośnego, trawiennego, oddechowego i odpornościowego. Ponadto witamina B17 hamuje rozwój takich chorób jak: miażdżyca, astma, zwłóknienie płuc. Dodatkowo wykazuje właściwości przeciwzapalne i przeciwbólowe. Ta naturalnego pochodzenia witamina B, kryje w sobie również ogromny potencjał. Wykazuje bowiem właściwości przeciwnowotworowe, a także właściwości wspomagające walkę z nim. Potencjał ten nie do końca został jednak potwierdzony. Wymagane jest przeprowadzenie szerszych badań w tym kierunku.
Witaminy z grupy B na jesienną chandrę i nie tylko
W związku z tym, że witaminy z grupy B biorą aktywny udział w funkcjonowaniu układu nerwowego, mają znaczący wpływ na nasze samopoczucie. Niektóre z nich mają wpływ również na funkcjonowanie naszej psychiki. Dostarczanie odpowiedniej ilości witamin z grupy B, zwłaszcza w okresie jesiennego przesilenia, może mieć znaczący wpływ na nasze samopoczucie.
Nasz układ nerwowy znacząco osłabia się w trakcie jesiennego przesilenia. Ma na to wpływ wiele czynników, w tym zmieniająca się aura a przy tym miej światła słonecznego nieoddziałującego na nasz organizm. Odpowiedni poziom witaminy B w naszym organizmie może mieć znaczący wpływ na nasze samopoczucie. Warto więc zadbać w tym czasie o dietę bogatą w składniki będące źródłem witamin z grupy B.
Dieta na płaski brzuch — co należy wiedzieć? Dieta antyrakowa - 5 produktów antyrakowych Witaminy z grupy B - źródła, działanie i zapotrzebowanie Głód emocjonalny – czym jest i jak go odróżnić od głodu fizycznego? Dieta Montignaca: efekty, jadłospis, zasady Całkowita przemiana materii (CPM) – co musisz o niej wiedzieć i jak ją obliczyć?