22 September, 2022

Dieta refluksowa – co można jeść przy refluksie

Jeśli zdiagnozowano u Ciebie chorobę refluksową, być może zastanawiasz się, co powinieneś, a czego nie powinieneś jeść. A odpowiedź brzmi: to zależy od rodzaju refluksu, który masz.

autor artykułu

Hrabia

Jeśli zdiagnozowano u Ciebie chorobę refluksową, być może zastanawiasz się, co powinieneś, a czego nie powinieneś jeść. A odpowiedź brzmi: to zależy od rodzaju refluksu, który masz. Refluks jest częstym zaburzeniem trawiennym, które dotyka wielu dorosłych. Dla niektórych może to być lekka przykrość, podczas gdy dla innych może być wyniszczające i powodować poważne problemy zdrowotne. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej, co można jeść podczas refluksu i jak zmniejszyć nieprzyjemne objawy.

Co to jest refluks?

Refluks to cofanie się treści żołądkowej do przełyku. Nazywany jest również GERD (gastroesophageal reflux disease) lub zgagą. Stan ten może być niewygodny i bolesny, ale jest też dość powszechny. Dla wielu osób refluks jest niewielką niedogodnością, która może ustąpić sama z siebie. Jednak u innych osób refluks może być bardziej poważny, a nawet prowadzić do powikłań, takich jak zapalenie przełyku lub przełyk Barretta — stan przedrakowy, który wpływa na wyściółkę przełyku.

Istnieje wiele sposobów leczenia refluksu i zapobiegania powikłaniom. Ważne, aby znaleźć idealne rozwiązanie dla siebie. Może to oznaczać wprowadzenie zmian w diecie, utratę wagi w razie potrzeby lub przyjmowanie leków przepisanych przez lekarza.

Objawy refluksu

Refluks to sytuacja, w której kwas z żołądka przedostaje się do przełyku. Może się to zdarzyć, jeśli zastawka na dole żołądka nie zamyka się prawidłowo.

Objawy refluksu obejmują:

  • Ból gardła lub chrypka

  • Wymioty (regurgitacja)

  • Zgaga (uczucie pieczenia w klatce piersiowej)

  • Utknięcie pokarmu w przełyku (zaleganie pokarmu).

Objawy zgagi i regurgitacji mogą przychodzić i odchodzić, ale mogą być poważne i uporczywe. Jeśli objawy refluksu są szczególnie uciążliwe lub uporczywe, należy zgłosić się do lekarza. Może on zalecić zmianę stylu życia lub przepisać leki, aby Ci pomóc w zmniejszeniu objawów.

Główne przyczyny refluksu

Główną przyczyną refluksu jest słaby dolny zwieracz przełyku (LES), czyli mięsień, który otwiera się, aby wpuścić pokarm i zamyka się, aby uniemożliwić jego powrót do góry. LES zazwyczaj pozostaje szczelnie zamknięty podczas jedzenia, ale czasami rozluźnia się zbyt mocno. Pozwala to na cofanie się treści żołądkowej do przełyku. Jeśli dzieje się to często, może to prowadzić do poważnych uszkodzeń przełyku, takich jak blizny i zwężenia (zwężenie przełyku).

Istnieje kilka przyczyn, które mogą osłabić dolny zwieracz przełyku i powodować refluks i zgagę:

  1. Starzenie się — wraz z wiekiem organizm wytwarza mniej kwasu żołądkowego i enzymów trawiennych. Utrudnia to prawidłowe opróżnianie żołądka.

  2. Otyłość — nadwaga wywiera nacisk na brzuch, naciskając na żołądek i zwiększając prawdopodobieństwo wystąpienia refluksu.

  3. Palenie — zwiększa ryzyko rozwoju przełyku Barretta, rodzaju przedrakowych zmian w komórkach wyściełających górną część przełyku, które nieleczone mogą z czasem prowadzić do raka.

  4. Zła dieta — nieprawidłowa dieta jest jedną z głównych przyczyn powstawania refluksu.

Leczenie refluksu

Dieta, która zawiera pewne pokarmy, a innych unika, może pomóc złagodzić objawy. Ale należy porozmawiać z lekarzem przed dokonaniem jakichkolwiek poważnych zmian w diecie.

Jeśli masz GERD i chcesz spróbować specjalnej diety, porozmawiaj najpierw z lekarzem. On lub ona może chcieć monitorować cię przez jakiś czas przed zaleceniem jakichkolwiek zmian w diecie.

Kluczem jest jedzenie małych posiłków w regularnych odstępach czasu w ciągu dnia. Unikaj pokarmów, które wywołują zgagę lub objawy refluksu i jedz wystarczająco powoli, aby jedzenie nie spływało do przełyku zbyt szybko (jest to tzw. "czas żucia").

Jeśli masz chorobę refluksową przełyku (GERD), lekarz prawdopodobnie zaleci najpierw zmianę stylu życia:

  • zmniejszenie masy ciała, jeśli masz nadwagę lub otyłość;

  • jedzenie kilku małych posiłków w ciągu dnia zamiast trzech dużych;

  • unikanie kładzenia się po jedzeniu;

  • unikanie pewnych pozycji, takich jak pochylanie się lub siadanie w pozycji skrzyżowanej, ponieważ zwiększają one nacisk na brzuch;

  • ograniczenie niektórych potraw i produktów spożywczych.

Jeżeli objawy są częste i bardzo niekomfortowe być może będziesz musiał zażywać leki.

Leki na refluks

Leki zobojętniające to leki dostępne bez recepty, które łagodzą zgagę i niestrawność spowodowaną refluksem. Ich działanie polega na neutralizowaniu kwasu żołądkowego, dzięki czemu nie podrażnia on przełyku. Są one dostępne w różnych formach, w tym w postaci tabletek i płynnych zawiesin.

Inhibitory pompy protonowej (PPI) to leki na receptę, które zmniejszają ilość kwasu wytwarzanego przez żołądek. Są one często stosowane w leczeniu ciężkich przypadków choroby refluksowej lub długoterminowe stosowanie może być zalecane dla pacjentów z przełykiem Barretta, lub rakiem przełyku.

H2-blokery to leki na receptę, które również zmniejszają produkcję kwasu w żołądku, ale mają mniej skutków ubocznych niż IPP. Ponieważ blokują receptory histaminy w jelitach, H2-blokery mogą powodować zaparcia lub biegunki, jeśli są przyjmowane regularnie przez okres dłuższy niż kilka tygodni.

Ogólne zasady diety przy refluksie, co jeść przy refluksie

Czynniki dietetyczne są ważną przyczyną choroby refluksowej i mogą odgrywać rolę w rozwoju zapalenia przełyku. Zmniejszenie spożycia tłuszczów w diecie, unikanie pokarmów wywołujących kwaśny refluks oraz spożywanie mniejszych posiłków może pomóc w zapobieganiu objawom refluksu.

Ogólne zasady diety w refluksie:

  • Zmniejsz ilość tłuszczu w diecie (zwłaszcza tłuszczów nasyconych).

  • Jedz mniejsze posiłki częściej w ciągu dnia;

  • Unikaj leżenia przez trzy godziny po posiłku.

  • Unikaj pokarmów, które mogą wywołać zgagę lub refluks (np. czekolada, mięta pieprzowa, cebula, czosnek, ostre potrawy).

Pokarmy, których należy unikać

Nie należy jeść pokarmów, które zwiększają refluks, takich jak:

  • Tłuste, smażone lub przetworzone pokarmy. Należą do nich frytki, pizza, hamburgery i hot-dogi.

  • Owoce cytrusowe i soki. Cytryny, pomarańcze i grejpfruty mogą powodować zgagę. Unikaj wszystkich soków owocowych, ponieważ zawierają one kwas, który może wywołać zgagę.

  • Pikantne pokarmy. Pokarmy, które są pikantne lub zawierają dużo przypraw, mogą zapalić przełyk. Należą do nich papryczki chili i salsa, chrzan i musztarda.

  • Napoje alkoholowe. Alkohol rozluźnia dolny zwieracz przełyku (LES), co powoduje refluks kwasu do przełyku, gdy leżysz lub pochylasz się po wypiciu alkoholu.

  • Napoje zawierające kofeinę, takie jak kawa, herbata, cola i czekolada.

  • Napoje gazowane.

Dieta refluksowa jadłospis

Unikaj pokarmów, które wywołują refluks i zgagę, stosując się do poniższych wskazówek dotyczących diety refluksowej, które zostały opracowane w porozumieniu z panelem ekspertów z dziedziny medycyny i żywienia. Te wytyczne mogą pomóc zmniejszyć objawy i poprawić jakość życia.

Plan diety refluksowej jest zindywidualizowany do potrzeb i stanu medycznego każdej osoby. Twój lekarz może pomóc Ci stworzyć osobisty plan diety refluksowej w oparciu o objawy i wszelkie specjalne względy, takie jak ciąża lub karmienie piersią.

Jeżeli cierpisz na przewlekły i nawracający refluks, warto udać się do dietetyka, który przygotuje dla ciebie specjalny plan posiłków, indywidualnie dostosowany do Twojego zdrowia i zapotrzebowania energetycznego i kalorycznego.

Przepisy na dietę przy refluksie

Poniżej przedstawiamy przykładowy jadłospis dla osób cierpiących na chorobę refluksową. Menu podzielone jest na posiłki poranne, obiadowe i wieczorne. Plan diety został opracowany tak, aby zawierał pokarmy o wysokiej zawartości błonnika i niskiej zawartości tłuszczu, szczególnie tłuszczów nasyconych.

Śniadanie:

Owocowe Smoothie

1 szklanka soku pomarańczowego

1 banan

1/2 szklanki truskawek lub borówek

1/2 szklanki kruszonego lodu (opcjonalnie)

Lunch:

Kanapka z chleba niezbyt bogatego w błonnik (np. białego chleba) z produktem takim jak tuńczyk, kurczak, jajko,majonez, ser.

Obiad/Kolacja

Grillowany łosoś z warzywami czosnkowymi i pilawem z brązowego ryżu.

Filet z łososia marynowany z 1 łyżką oliwy z oliwek, 2 ząbkami czosnku, 1 łyżeczką soku z cytryny oraz solą i pieprzem do smaku. Grillowany na średnim ogniu do czasu, aż się upiecze. Podać z pieczonymi w czosnku warzywami — marchewką, brokułami i zieloną fasolką pokrojoną na kawałki. Podawać z brązowym ryżem z bazylią.

Wiele ciekawych przepisów znajdziesz również w internecie na stronach kulinarnych, czy w serwisie YouTube. Możesz również kupić książkę kucharską z ciekawymi przepisami dedykowanymi właśnie refluksowi. Bardzo fajną opcją dla zapracowanych jest także catering dietetyczny, który możesz zamówić w dowolne miejsce (praca, dom).